Huid- en Oedeemtherapie Salina

Een oedeem is een opeenhoping van lymfevocht in een gedeelte van het lichaam. Er kunnen verschillende oorzaken zijn en er zijn ook verschillende soorten oedeem. Hieronder in het kort de vormen van belang voor de huidtherapie.

Veneus oedeem
Deze zwelling komt alleen voor in de benen. Door de verslechterde functie van de venen van het been (chronische veneuze insufficiëntie) loopt de druk in de vaten op waardoor meer vocht vanuit het bloed in het weefsel blijft. Het lymfestelsel kan dit maar tot op een bepaalde hoogte compenseren, waardoor uiteindelijk een zwelling van het been kan optreden. Hoe slechter de vaatfunctie, hoe meer zwelling en hoe slechter deze weer afneemt. Door de zwelling kunnen zuurstof en voedingsstoffen de huid slecht bereiken, waardoor de kwaliteit van de huid verslechtert. Wondjes genezen slecht waardoor een open been kan ontstaan. Onbehandeld kan veneus oedeem overgaan in lymfoedeem doordat bij voortdurende overbelasting het lymfestelsel beschadigd raakt. 

Veneus oedeem wordt behandeld door middel van zwachtelen en het aanmeten van de juiste therapeutische elastische kousen. Manuele lymfedrainage heeft geen zin tenzij het lymfestelsel niet goed werkt. Zie ook het artikel CVI.

Lymfoedeem
Deze zwelling kan aangeboren zijn (primair) of ontstaan (secundair) zijn door een operatie (lymfklierdissectie), bestraling en infecties zoals erysipelas (wondroos). Of als gevolg van Chronische Veneuse Insufficientie. De lymfevaten werken zo slecht dat er vocht achterblijft in het weefsel waardoor zwelling optreedt.

Het vocht kan veel eiwit bevatten dat neerslaat in het weefsel (fibrose). Het weefsel wordt hard en deze extra barrière naast het vocht zelf, zorgt voor een slechtere conditie van de huid. Hierdoor kunnen huidveranderingen optreden zoals hyper- en depigmentatie, de vorming van fibromen etc. De huid wordt ook vatbaarder voor infecties als erysipelas (wondroos). Deze ontsteking van de huid beschadigd de lymfevaten nog meer waardoor het beeld meer verslechtert en men in een vicieuze cirkel belant.

Lipoedeem
Dit is een veel voorkomende aandoening aan de vetcellen van de romp tot de enkels. De cellen worden abnormaal groot waardoor zij de lymfevaten kunnen belemmeren in het afvoeren van vocht. Het is meestal symmetrisch en komt bijna alleen bij vrouwen voor. Vaak is er een relatie met overgewicht en het kan erfelijk zijn. Meestal is het pijnloos, al kan de huid bij een relatief lichte aanraking al gevoelig zijn. Blauwe plekken ontstaan ook vaak snel. De huid van met name de bovenbenen voelt vaak koel aan. Kenmerkend is dat de voeten en tenen nooit meedoen in de zwelling. Lipoedeem is moeilijk te behandelen. Bij ernstige gevoeligheid kan massage helpen. Ook voor het verbeteren van de doorbloeding van de huid. Goede steunkousen in combinatie met bewegen en eventueel een dieet kunnen de klachten verminderen.